RADI by ste ochutnali nejaké mexické jedlo? Nech sa páči, posaďte sa. Len sa pozrite na tú rozmanitosť jedál rozložených na pestrom mexickom zarape, ktorý sa používa namiesto obrusa, a vdýchnite ich lákavú vôňu!
Takmer každá krajina má, samozrejme, množstvo rozmanitých jedál, no v Mexiku zoznam miestnych jedál nemá konca. Máme niekoľko druhov moles; všetky druhy štipľavých omáčok na poliatie pokrmov; mexické pochúťky, napríklad tostadas, enchiladas, sopes, quesadillas a tlacoyos. Máme i chutné tacos a takmer toľko druhov tamales, koľko je štátov v Mexiku. Ešte rozmanitejšie sú jedlá pripravované z morských živočíchov.
Zbiehajú sa vám v ústach sliny? Tak sa teda pokúsime oboznámiť vás s niektorými najznámejšími mexickými jedlami.
Mole — typicky mexické
Slovo mole (číta sa molej) je odvodené zo slova mulli, ktoré pochádza z aztéckeho nárečia nahuatl a znamená „omáčka“. Mole je pretlak alebo omáčka, ktorou sa polievajú kúsky kuraťa a moriaka alebo sa ňou polieva ryža, a práve to dodáva jedlu sviatočnú príchuť, lebo mole sa obyčajne jedáva pri mimoriadnych príležitostiach. Patricia Quintanaová v knihe Mexico’s Feasts of Life (Mexické sviatky) hovorí, že „moles sú rôzne nielen v každej oblasti, ale v každej dedine, ba v tej istej dedine ich každá kuchárka pripravuje inak“.
Tento pretlak sa robí zo sušených paprík chili, červených paradajok, cibule, mandlí, sušených sliviek, pisanga, opečeného chleba, klinčekov, škorice a rastlinného oleja a dochutí sa soľou a korením. Pridáva sa čokoláda, takže pretlak má súčasne korenistú i sladkú chuť. Môžeme vám ním trochu poliať kurča a ryžu? Ale pozor! Nejaký čas to trvá, kým si jazyk a žalúdok zvyknú na túto hutnú zmes.
Plnené štipľavé papriky
Plnené štipľavé papriky sú bežným jedlom. Robia sa z poblanos, veľkých paprík chili, ktoré sa zľahka osmažia na horúcej masti, aby zmäkli a aby sa z nich dala stiahnuť šupka. Potom sa vyberú semená a vyrežú žilky. Pripraví sa zmes z mletého mäsa a orechov, ktorá sa smaží spolu s korením a sušenými slivkami; touto zmesou sa pripravené papriky naplnia a uzavrú sa špáradlami. Ako plnku možno použiť i syr. Potom sa papriky obalia v cestičku a vyprážajú sa. Podávajú sa poliate šťavou z červených paradajok. Sú také chutné, že si musíte dávať pozor, aby ste nezjedli aj špáradlá.
Máme tu ešte náročnejší recept na plnené papriky nazývané chiles en nogada. Plnka sa pripravuje z orechov a z niekoľkých druhov nakrájaného mäsa, napríklad hovädzieho, teľacieho a bravčového. Niekedy sa pridáva rozličné nadrobno nakrájané ovocie spolu s istým druhom sladkého kaktusa. Naplnené papriky sa uvaria a keď vychladnú, polejú sa sladkou smotanou a posypú dužinatými semienkami granátových jabĺk.
Vábivá mexická pochúťka
Základnú zložku mexických jedál tvoria tortilly a množstvo rôznych štipľavých omáčok z chili. Tortilly sú známe na celom svete. Obyčajne sú to tenké, mäkké placky z kukuričnej múky, ktoré sa pečú na comal (horúca kovová platňa). Omáčky sa robia obyčajne zo zelených paprík, ako sú jalapeños (guľaté papriky priemeru asi 5 cm) alebo serranos (ktoré sú menšie a podlhovasté). Tieto štipľavé papriky sú známe na celom svete, lebo sa nakladajú do octu a vyvážajú.
Najbežnejšia omáčka sa pripravuje celkom jednoducho. Je z čerstvých zelených paprík, červených paradajok a cibule. Všetko sa nakrája na malé kúsky a podľa chuti osolí. Keď zmiešate túto zmes s rozotreným avokádom, máte chutné guacamole, ktoré môžete konzumovať ako omáčku alebo jesť ako taco (stočená alebo zložená tortilla s plnkou). Máme tu aj zelenú omáčku pripravenú zo zelenej papriky a zelených tomatillos, ktoré sa opečú a potom rozmixujú. Červené omáčky sa robia z červených paprík a paradajok, ktoré sa najprv grilujú. Niektoré omáčky sú iba z paprík chili, no záleží na tom, akú štipľavú omáčku chcete.
Tostada je chrumkavá, vypražená tortilla, na ktorú môžete dať vrstvu zapečenej fazuľovej kaše, vrstvu kuracieho či iného nadrobno pokrájaného mäsa s kolieskami cibule a polejete omáčkou. Sopes sa trochu podobajú tostadas, ale tortilla je v tomto prípade hrubšia, menšia a nie je chrumkavá. Tlacoyos sú tortilly naplnené zapečenou fazuľovou kašou, posypané kolieskami cibule a poliate omáčkou. Enchiladas sú podobné ako stočené tacos, obyčajne naplnené kuracím mäsom. Polievajú sa omáčkou mole, posýpajú nastrúhaným syrom a kolieskami cibule. Ak to máte radi, k hociktorému z týchto jedál je možné pridať čerstvú smotanu.
Quesadillas chutia každému. Meno pochádza z hlavnej zložky queso, syra, no quesadillas sa pripravujú z množstva rôznych prísad: pridávajú sa chrumkavé škvarky, huitlacoche (huba cudzopasiaca na kukurici), kvety tekvice, tinga (pokrájané hovädzie mäso) a bravčové klobásky, keď máme spomenúť aspoň niektoré. Quesadillas sa môžu pripraviť na mnoho rôznych spôsobov, no najchutnejšie sú vtedy, keď sa robia súčasne s tortillami. Urobí sa tortilla a na jednu polovicu sa dá syr, preloží sa druhou polovicou a upečie na horúcej platni s trochou oleja. Najmenej raz sa obráti, aby sme sa uistili, že je upečená z oboch strán. Pred servírovaním sa do placky pridá omáčka a potom, ešte horúce — šup do úst. Hmm, to je lahôdka!
Iba pre odvážnych
No niektoré mexické jedlá sú iba pre odvážnych. Ochutnali by ste lahodného leguána — áno, leguána — v mole? Na tanieri vyzerá veľmi dobre, a či veríte, alebo nie, vôňa býva lákavá. A čo tak ochutnať trochu vyprážaných červených mravcov s taco? Odborníci hovoria, že sú chutné s červenou alebo zelenou omáčkou. Jedlo, ktoré dostanete ešte zriedkavejšie, sú mravčie vajíčka v taco — mexický kaviár! A prečo by ste neochutnali lúčne kobylky, ktoré pri vyprážaní na panvici sčervenajú? Dostať ich vo všetkých veľkostiach, ale pre začiatočníkov sú najvhodnejšie tie najmenšie. Tieto jedlá chutia však iba Mexičanom alebo vysloveným labužníkom.
Opísali sme vám iba zopár jedál. Mali by ste si nájsť čas, aby ste sa oboznámili s rozmanitými druhmi tamales (kukuričné cesto s mäsovou plnkou, z ktorého sa urobia kukuričné šúľky, a tie sa uvaria zabalené v kukuričných šupách), mixiotes (mäso s rôznymi koreninami, ktoré sa pomaly varí v tenkej šupke agave), ceviches (surové ryby a morské živočíchy naložené v citrónovej šťave), s polievkami a všadeprítomnou fazuľou, ktorú tu máme vo všetkých farbách.
Vstúpte. Posaďte sa. Nebojte sa štipľavých chili; väčšina jedál je pripravená bez korenín a štipľavé omáčky si môžete pridať podľa svojej chuti. Aj samotní Mexičania majú rôzne gusto a niektorí sa chili korenia ani len nedotknú. Prijmite však našu mexickú pohostinnosť a ochutnajte rozmanité jedlá, ktoré vám ponúkame, lebo pestrosť je korením života v Mexiku.